Solceller och solcellsladdare – vi reder ut termerna!

Vad är en solcellsladdare? Vad är en solcell? Vad är en laddare?
Frågorna är säkert många och svaren ska förhoppningsvis komma att redas ut här.

Vad är en laddare?

Solceller i en solcellspark

Solceller i en solcellspark

En laddare består traditionsenligt av en lång sladd med en liten sticka i ena änden och en lite större dosa i den andra. Den större dosan kopplas oftast till tillexempel ett eluttag i väggen och stickan in i produkten som du vill ladda upp med batteri.

Vad är en solcell?

Det är en platta, oftast svart eller annan mörk färg, som är framtagen i ett material för att på ett extra bra sätt uppta solens ljusstrålar och omvandla den energin till elektricitet som i sin tur kan användas till en valfri apparat.

Vad är en solcellsladdare?

Om vi nu slår ihop svaret på frågan vad en laddare är med frågan om vad är solcell är, får vi i princip svaret på vad en solcellsladdare är. Det är med andra ord en produkt som med hjälp av solens strålar samlar energi som du sedan via en sladd kan koppla till den apparat du vill ha elektricitet till. Det här är extra förmånligt när du befinner dig på en plats där det inte finns tillgång till el i tillexempel ett vägguttag. Du kan med andra ord ladda din mobil, dator, kylskåp, båt eller till och med husvagn endast med solens strålar.
En solcellsladdare fungerar både när det är soligt ute men den har även utrymme för att lagra solenergi som den tar upp för att sedan använda senare, när du själv vill. Något som är extra bra i ”klart-till-halvklart-Sverige”

Solceller finns i många olika former. Tex solcellslampor.

Solceller finns i många olika former. Tex solcellslampor.

En portabel laddare som drivs av solceller finns tillgänglig i många olika prisklasser, utformande och varianter. Det finns små handhållna varianter som lämpar sig allra bäst för laddning av en mobiltelefon samt stora plattor som monteras på båtar och husvagnar för att ladda upp och ge energi till en hel semesterbostad. En solcellsladdare går enkelt att skaffa sig på de allra flesta butikerna där produkter för en enkel semester säljs eller självklart beställas på diverse internetsidor.

Miljöaspekt

När vi ständigt nås av alarmerande meddelanden om hur jorden håller på att försvinna av vi människors slitage och konsumtion känns det kanske fel att skaffa sig ytterligare en produkt. Men tänk istället om, solen lyser på oss dagligen runt om på våran planet, varför inte utnyttja det till max och använda solens strålar till något bra – elektricitet. Mycket miljövänligare blir det inte att istället för att koppla in laddaren i väggen, koppla i den i solcellen och ladda upp din produkt på det viset. Billigt, bekvämt – och miljösmart!