Solcellsladdare – en sammanfattning

Vi har fått in många frågor som berör solcellsladdare, både grundläggande och mer på djupet. Därför har vi skrivit ihop en sammanfattning som borde besvara de flesta frågar du kan tänkas ha.

Varför ladda mobilen via solceller?

Ett dåligt laddat batteri på mobilen, surfplattan eller kanske kameran är jobbigt för oss alla, inte minst om du är fast i vildmarken eller är på festival utan tillgång till eluttag. Vissa tar i ett sådant tillfälle till en powerbank. En powerbank fungerar ungefär som extrabatterier som man laddar upp som i sin tur kan ladda upp elektroniken. En powerbank har dock sina begränsningar, då den endast innehåller en viss mängd laddning. Efter det behöver den ett eluttag för att fungera igen.

Solcellsladdare i naturen med regn

En bra solcellsladdare är både smidig och tål naturens påfrestningar.

En solcellsladdare å andra sidan kan utnyttja solens energi för att ladda upp din elektronik, inte bara en gång utan ett obegränsat antal gånger. Att använda solens energi för att generera elektricitet är ett mycket miljövänligt sätt att få el på. Inga växthusgaser släpps ut under tiden då solcellerna omvandlar solens strålar till energi, och dessutom behöver man inte vara rädd att solens energi ska ta slut.

Hur fungerar en solcellsladdare?

I grova drag fungerar solceller genom att man ställer dem i direkt solljus, där cellerna absorberar solens energi och omvandlar denna energi till elektricitet som kan användas för att driva lampor, ladda upp elektronik eller liknande. I dag kan man se sådana solceller på till exempel hustak där de genererar elektricitet till husen. Denna teknologi har man då flyttat till ett område där man behöver el på resande fot, vilket resulterade i solcellsladdare.

"<yoastmark

Dessa typer av laddare kan ofta inte enbart laddas upp av solen, utan kräver att man laddar upp den i vanligt eluttag innan. Detta är för att laddaren ska kunna fungera som powerbank innan den laddats upp av solen, och att det innehållande batteriet sedan kan laddas upp av solenergi. För optimal användning av en solcellsladdare är det mycket viktigt att kolla upp hur den laddare du köpt fungerar. Vissa laddare har även en inbyggd ficklampa som kan vara hjälpsamt då man är ute utan tillgång till elektricitet på ett enkelt sätt.

Tålighet för väder och vind

Vissa av laddarna är mycket tåliga för stötar och vatten. Dock finns det många, ofta de billigare varianterna, som är mycket känsliga för regn och oförsiktighet. Att lämna kvar en laddare som inte tål vatten, ute i regnet kan med stor sannolikhet förstöra apparaten. Medan solcellerna på laddaren absorberar solstrålarna och omvandlar detta till elektricitet bör man inte heller ladda elektronik med laddaren. Om detta görs kan batteriet i den exempelvis laddande mobilen kortslutas, och mobilen blir därmed förstörd.

Olika solcellsladdare har olika kapacitet, och de kan alltså ladda olika elektroniska produkter beroende på dess kapacitet. De flesta man hittar i butiker och på Internet fungerar mycket bra till mobiltelefoner och surfplattor, vilket ofta är det man behöver ladda när man är utan eluttag. Vissa laddare är dock starkare och kan ladda upp större laptop-batterier. Priserna ökar däremot om laddaren ska ha kapacitet nog att ladda datorer. För solcellsladdare som kan ladda mobiler och surfplattor kan man får en mycket bra laddare för ungefär 300-400kr, medan laddare för laptops främst ligger runt 1500kr och uppåt.

Tillverka din egen laddare

Är man riktigt händig eller är sugen på att bli går det alldeles utmärkt att bygga sin egen solcellsladdare som kan ladda mobiltelefoner, kolla bara in den här Youtube-klippet:

När och var man kan använda en solcellsladdare

Det finns ett oändligt antal gånger då en solcellsladdare skulle kunna komma väl till pass. När man är ute i vildmarken och tältar, fiskar eller vandrar är en solcellsladdare för mobiltelefoner en mycket bra produkt att ha med sig i packningen. Att ha en laddad telefon när man är ute i vildmarken är mycket viktigt, då skador lätt kan ske i svår terräng som man inte känner till. Mobilen kan även användas som kamera, vilket även det drar på batteriet. Att med hjälp av solen kunna ladda upp mobilen eller liknande underlättar då utflykten.

Man behöver dock inte vara den som vandrar i vildmarken för att ha nytta av en solcellsladdare. Under festivaler där man är ute hela dagarna, tar bilder på artister och måste ha möjlighet att kontakta sina vänner är en solcellsladdare ett mycket bra val. Ofta finns eluttag på platsen, men då alla behöver ladda sina mobiler kan köerna bli enorma. Utöver vildmark och festival är en laddare som laddas upp av solen ett bra alternativ på båten, på campingen eller generellt då du inte är hemma med lätt tillgång till eluttag. 

Ladda med solceller på campingen.

Att ta med en solcellsladdare på camping eller tältningar ger obegränsad frihet och man behöver aldrig oroa sig för att batteriet ska dö. De flesta laddare kan laddar även i mulet väder.

Visa laddare tar flera timmar på sig att ladda upp batteriet, och det gäller i direkt solljus. Det är därför lättare att använda laddaren under sommaren då vi här i Sverige har många soltimmar per dygn. Svårare blir det under vinterhalvåret när det är mörkare. Under sådana tider kan en solcellsladdare med kortare uppladdningstid vara ett bättre val. Det är dock vanligare att tälta och liknande på sommaren, och detta behöver därför inte vara ett problem.

Vem kan dra nytta av en laddare?

En solcellsladdare är en sådan produkt som de flesta skulle kunna ha användning för under någon tidpunkt. För personer som ofta är ute i vildmarken eller till havs kan en sådan typ av laddare vara något av ett måste. Här kanske de lite bättre och dyrare versionerna vara ett bättre val, då de ofta är mer tåliga för alla naturens element, men också för att de ofta även kan ladda större enheter, till exempel laptops.

För de med lite mindre intresse för naturen kan en mindre, enklare modell ofta vara tillräcklig, då det oftast handlar om att ladda upp ett mobilbatteri. Då det finns varianter som kostar så lite som 200kr behöver man inte vara en vildmarksmänniska för att ha nytta av en solcellsladdare. Det går alltså lätt att anpassa laddare till användare för att få något som passar alla, där det som varierar ofta är kapacitet, kostnad, storlek och enhetsstöd.